Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Υγιεινότερη η βιολογική διατροφή


Ένας λόγος, αναμφίβολα, είναι και το γεγονός ότι οι επιπτώσεις της δια τροφής στην υγεία είναι δύσκολο να ελεγχθούν, καθώς υπεισέρχονται πολλοί άλλοι παράγοντες που επηρεά ζουν την ανθρώπινη υγεία. Το Ινστιτού το Γεωπονικών Επιστημών της Δανίας έχει δημιουργήσει μια παράδοση στη ρίζovτας τους ερευνητές του στην κατεύθυνση της μελέτης των επιδράσεων της βιολογικής διατροφής στην υγεία. 

Είχαμε ασχοληθεί και παλαιότερα από τις σελίδες της «ΔΗΩ» (τεύχος 27, Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2003) με τις έρευνες των επιστημόνων του Ινστιτούτου. Πρόσφα τα, ερευνητική ομάδα του αποτελού­μενη από τους CharIotte Lauridsen, Henry Jørgensen, UIrich HaIekoh, Lars Porskjær Christensen, καθώς και τον Kirsten Brandt της Γεωπονικής Σχολής του Νιούκαστλ, προχώρησαν στην πει ραματική μελέτη των επιδράσεων που είχε n διατροφή με βιολογικά και συμβατικά τρόφιμα σε πειραματόζωα (ποντίκια).

Στο πείραμά τους οι επιστήμονες χρησι μοποίησαν τρεις ομάδες ποντικών, που τρέφονταν με πατάτες, καρότα, μήλα, μπιζέλια και λάχανα καλλιεργημένα α) συμβατικά, β) βιολογικά και γ) μια ενδιάμεση ομάδα με χαμηλές εισροές (που όμως περιελάμβανε λιπάσματα και φυτοφάρμακα). Η κατάσταση της υγείας των ποντικών μετρήθηκε με βά ση την αξιοποίηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό τους, τη λειτουργία των οργάνων του σώματος και τη φυσική τους δραστηριότητα. Στο τέλος του πειράματος λήφθηκαν δείγ ματα ιστών και αίματος προς εξέταση της ανοσοποιητικής λειτουργίας, του επιπέδου των αντιοξειδωτικών και του επιπέδου θρεπτικών ουσιών.

Τα αποτελέσματα του πειράματος έδει ξαν πως n ανοσοποιητική λειτουργία του οργανισμού των ποντικών που τρέφονταν βιολογικά, καθώς και εκείνων που λάμβαναν την «ενδιάμεση» δίαιτα με χαμηλές εισροές ήταν καλύτερη από εκείνη των ποντικών που διατρέφονταν με συμβατικά τρόφιμα - κάτι για το ο ποίο οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη επαρκή εξήγηση.



Παράλληλα, ενώ οι διαφορές των τριών ομάδων σχετικά με την αξιοποίηση ενέργειας και θρεπτικών ουσιών ήταν ελάχιστες, σε εκεί νη την ομάδα που τρεφόταν με βιολογική δίαιτα η αύξηση βάρους καθώς και η αναλογία λιπώδους ιστού ήταν χαμηλότερες. Ακόμη, παρατηρήθηκε, πώς τις ώρες ξεκούρασης κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα άτομα της ομάδας βιολογικής διατροφής ήταν πιο χαλαρωμένα από τα υπόλοιπα. Τέλος, μια ακόμη παρατήρηση αφορά την περιε κτικότητα του αίματος σε βιταμίνη Ε, που βρέθηκε υψηλότερη στα ποντίκια αυτής της ομάδας.

Παρά ταύτα, οι διαφορές που παρατη ρήθηκαν, ανάμεσα στις τρεις ομάδες, στα περισσότερα σημεία όπου εστίαζε n έρευνα, ήταν μηδαμινές. Όπου όμως παρατηρήθηκαν διαφορές, εξηγούν οι επιστήμονες, αυτές εμφανίζονταν προς όφελος της υγείας των ατόμων που ακολουθούσαν βιολογική δίαιτα.

Βεβαίως, καταλήγουν οι ερευνητές, τα συμπεράσματα του πειράματος δεν μπορούν να προεκταθούν άμεσα σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη υγεία. Για να προκύψει κάτι τέτοιο, είναι αναγκαία περαιτέρω διεπιστημονική έρευνα, εστιασμένη στη σχέση ανθρώπινης υγείας και βιολογικής διατροφής.

Πηγή: NUTRITION.gr






Μας αξίζει να τρεφόμαστε σωστά...


bioΖεύξις
Δαβάκη 5 & Κύπρου 20, Νέα Ερυθραία, Τηλ: 210 8074019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου