Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Ένας υπέροχος χημικός κόσμος

...εκπομπή από το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα!

















Μας αξίζει να τρεφόμαστε σωστά...




bioΖεύξις
Δαβάκη 5 & Κύπρου 20, Νέα Ερυθραία, Τηλ: 210 8074019

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Τιμοκατάλογος bioΖεύξις


Μπορείτε να κάνετε κλικ για μεγέθυνση της εικόνας 
και δεξί κλικ για να την αντιγράψετε στον υπολογιστή σας


Μας αξίζει να τρεφόμαστε σωστά...


bioΖεύξις
Δαβάκη 5 & Κύπρου 20, Νέα Ερυθραία, Τηλ: 210 8074019

Εμπνεύσεις από bioΖεύξις (2)


Σκεπαστή με μαύρο σουσάμι
(Φέτα με φύλλο κρούστας στο τηγάνι πασπαλισμένο με σουσάμι 
και μέλι)





Μανιταροκεφτέδες με ντιπ γιαουρτιού και κοτοκεφτέδες
(Κεφτέδες από διαλεχτά μανιτάρια)
(Κεφτέδες με διαλεχτά κομμάτια κοτόπουλου)




Άγρια Θάλασσα
(Φιλέτο από σολομό ανοιχτού ωκεανού συνοδευόμενο με μπρικ 
και βραστά λαχανικά)





Μας αξίζει να τρεφόμαστε σωστά...


bioΖεύξις
Δαβάκη 5 & Κύπρου 20, Νέα Ερυθραία, Τηλ: 210 8074019

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Οδηγός για τα βιολογικά προϊόντα

Τα βιολογικά τρόφιμα είναι απαλλαγμένα από χημικά και επικίνδυνες ουσίες, δημιουργούνται με φυσιολογικές διαδικασίες που σέβονται το περιβάλλον και τον άνθρωπο και η αξία τους για την ανάπτυξη και την υγεία ειδικά των παιδιών, είναι ανεκτίμητη. Πώς τα αναγνωρίζουμε και πώς μυούμε το παιδί στον χώρο της βιολογικής διατροφής.

Μάθε παιδί μου βιολογικά! Ποιά είναι τα αληθινά βιολογικά προϊόντα και πώς θα μάθουμε στο παιδί να τα προτιμά.

-Παίρνουμε μαζί τα παιδιά κάθε φορά που πηγαίνουμε για ψώνια στα βιολογικά καταστήματα. Έτσι, θα καταλάβουν από πολύ μικρά ότι η συγκεκριμένη επιλογή είναι μια οικογενειακή τακτική που πρέπει να σέβονται και να ακολουθούν. Θα θεωρούν, με άλλα λόγια, την κατανάλωση βιολογικών τροφών, δεδομένη.
-Μιλάμε στα παιδιά για την αξία των βιολογικών προϊόντων και για τα μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία τους, όσο πιο αναλυτικά και συχνά γίνεται.
-Ψωνίζουμε μαζί με το παιδί τις αγαπημένες τους λιχουδιές στην βιολογική τους εκδοχή. Στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα ή στα ειδικά stands με βιολογικά προϊόντα των σούπερ μάρκετ, θα βρείτε σοκολατένιες λιχουδιές, μπισκότα, χυμούς, γιαούρτια, ακόμη και καραμέλες ή πατατάκια. Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν πως με αυτή την επιλογή εξασφαλίζουν την ποιότητα, χωρίς να χάνουν σε γεύση και ότι ένα προϊόν που διαφημίζεται περισσότερο, δεν είναι απαραίτητα καλύτερο ή πιο νόστιμο.
-Δεν απαγορεύουμε στα παιδιά μας να τρώνε συμβατικά προϊόντα, όταν βρεθούν π.χ. σε ένα παιδικό πάρτυ. Δεν τα καταπιέζουμε και δεν τα μαλώνουμε για να μην συνδυάσουν την υγιεινή διατροφή με αρνητικά συναισθήματα. Ο στόχος είναι να διδαχτούν σταδιακά την επιλογή των βιολογικών τροφίμων και όχι να τους επιβληθεί.
-Χρησιμοποιούμε το παιχνίδι με τα παιδιά για να τους μάθουμε την αξία των βιολογικών τροφών. Οι αγαπημένοι τους ήρωες και πρωταγωνιστές στις ταινίες και τα παραμύθια, διαθέτουν όλα αυτά τα ξεχωριστά χαρίσματα επειδή τρέφονται υγιεινά!

Πώς θα καταλάβω αν ένα προϊόν είναι πραγματικό βιολογικό;
Κάθε προϊόν που ανήκει στην κατηγορία των βιολογικών πρέπει να φέρει το ανάλογα σήμα της βιολογικής πιστοποίησης. Ελέγχουμε σχολαστικά τις ετικέτες και αν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία, ζητάμε βοήθεια από τους υπαλλήλους του καταστήματος.

Πού θα βρω περισσότερες πληροφορίες για τα βιολογικά τρόφιμα και προϊόντα;
Απευθυνθείτε στους παρακάτω ελληνικούς οργανισμούς και τις αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο και την πιστοποίηση των προϊόντων βιολογικής γεωργίας:
1. Σύλλογος Οικολογικής Γεωργίας Ελλάδας Σ.Ο.Γ.Ε.
Παραδεισίων 7 - Γαλάτσι Αττικής Τ.Κ. 111 47
Τηλ.: 2387027, Fax: 2387027
2. ΔΗΩ Οργανισμός Ελέγχου & Πιστοποίησης προϊόντων Βιολογικής Γεωργίας
Αριστοτέλους 38 Αθήνα Τ.Κ. 104 33
Τηλ.: 8224384 / 8224839, Fax: 8218117
3. ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ Σ.Π.Ε Έλεγχοι - Πιστοποιήσεις Προαγωγή Βιολογικής Γεωργίας & Ανάπτυξης
Ν.Πλαστήρα 24, Αλεξάνδρεια Ημαθία
Τηλ./Fax: 0333-24440
4. Οργανισμός Πιστοποίησης & Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων - AGROCERT
Iθάκης 45-47 Αθήνα Τ.Κ. 112 51
Τηλ.: 8231277 Fax: 8231438

Πού θα βρω βιολογικά τρόφιμα στην περιοχή μου;
Στην ηλεκτρονική σελίδα του ΔΗΩ http://www.dionet.gr/ θα βρείτε τις διευθύνσεις των καταστημάτων με βιολογικά είδη στην Ελλάδα.

«Τα παιδιά μέχρι τα πέμπτα τους γενέθλια έχουν διαμορφώσει τις διατροφικές συνήθειες που θα τα ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή. Άρα η επιλογή μιας σωστής, ισορροπημένης διατροφής είναι καταλυτικής σημασίας για την ανάπτυξή τους και το χρέος βαραίνει και πάλι τους γονείς! Ο ρόλος των γονιών και των ενηλίκων που βρίσκονται στο κοντινό περιβάλλον των παιδιών είναι καθοριστικός και για έναν ακόμη λόγο. Αποτελούν το πρώτο και σημαντικότερο πρότυπο για τα παιδιά. Το να μην έχουν οι ίδιοι οι γονείς καλές διατροφικές συνήθειες σημαίνει ότι τα παιδιά έχουν το λάθος πρότυπο μίμησης. Η σωστή διατροφή λοιπόν πρώτα εφαρμόζεται από τους γονείς και έπειτα διδάσκεται στα παιδιά».


Πηγή: www.babyspace.gr






Μας αξίζει να τρεφόμαστε σωστά...


bioΖεύξις
Δαβάκη 5 & Κύπρου 20, Νέα Ερυθραία, Τηλ: 210 8074019

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Υγιεινότερη η βιολογική διατροφή


Ένας λόγος, αναμφίβολα, είναι και το γεγονός ότι οι επιπτώσεις της δια τροφής στην υγεία είναι δύσκολο να ελεγχθούν, καθώς υπεισέρχονται πολλοί άλλοι παράγοντες που επηρεά ζουν την ανθρώπινη υγεία. Το Ινστιτού το Γεωπονικών Επιστημών της Δανίας έχει δημιουργήσει μια παράδοση στη ρίζovτας τους ερευνητές του στην κατεύθυνση της μελέτης των επιδράσεων της βιολογικής διατροφής στην υγεία. 

Είχαμε ασχοληθεί και παλαιότερα από τις σελίδες της «ΔΗΩ» (τεύχος 27, Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2003) με τις έρευνες των επιστημόνων του Ινστιτούτου. Πρόσφα τα, ερευνητική ομάδα του αποτελού­μενη από τους CharIotte Lauridsen, Henry Jørgensen, UIrich HaIekoh, Lars Porskjær Christensen, καθώς και τον Kirsten Brandt της Γεωπονικής Σχολής του Νιούκαστλ, προχώρησαν στην πει ραματική μελέτη των επιδράσεων που είχε n διατροφή με βιολογικά και συμβατικά τρόφιμα σε πειραματόζωα (ποντίκια).

Στο πείραμά τους οι επιστήμονες χρησι μοποίησαν τρεις ομάδες ποντικών, που τρέφονταν με πατάτες, καρότα, μήλα, μπιζέλια και λάχανα καλλιεργημένα α) συμβατικά, β) βιολογικά και γ) μια ενδιάμεση ομάδα με χαμηλές εισροές (που όμως περιελάμβανε λιπάσματα και φυτοφάρμακα). Η κατάσταση της υγείας των ποντικών μετρήθηκε με βά ση την αξιοποίηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό τους, τη λειτουργία των οργάνων του σώματος και τη φυσική τους δραστηριότητα. Στο τέλος του πειράματος λήφθηκαν δείγ ματα ιστών και αίματος προς εξέταση της ανοσοποιητικής λειτουργίας, του επιπέδου των αντιοξειδωτικών και του επιπέδου θρεπτικών ουσιών.

Τα αποτελέσματα του πειράματος έδει ξαν πως n ανοσοποιητική λειτουργία του οργανισμού των ποντικών που τρέφονταν βιολογικά, καθώς και εκείνων που λάμβαναν την «ενδιάμεση» δίαιτα με χαμηλές εισροές ήταν καλύτερη από εκείνη των ποντικών που διατρέφονταν με συμβατικά τρόφιμα - κάτι για το ο ποίο οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη επαρκή εξήγηση.



Παράλληλα, ενώ οι διαφορές των τριών ομάδων σχετικά με την αξιοποίηση ενέργειας και θρεπτικών ουσιών ήταν ελάχιστες, σε εκεί νη την ομάδα που τρεφόταν με βιολογική δίαιτα η αύξηση βάρους καθώς και η αναλογία λιπώδους ιστού ήταν χαμηλότερες. Ακόμη, παρατηρήθηκε, πώς τις ώρες ξεκούρασης κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα άτομα της ομάδας βιολογικής διατροφής ήταν πιο χαλαρωμένα από τα υπόλοιπα. Τέλος, μια ακόμη παρατήρηση αφορά την περιε κτικότητα του αίματος σε βιταμίνη Ε, που βρέθηκε υψηλότερη στα ποντίκια αυτής της ομάδας.

Παρά ταύτα, οι διαφορές που παρατη ρήθηκαν, ανάμεσα στις τρεις ομάδες, στα περισσότερα σημεία όπου εστίαζε n έρευνα, ήταν μηδαμινές. Όπου όμως παρατηρήθηκαν διαφορές, εξηγούν οι επιστήμονες, αυτές εμφανίζονταν προς όφελος της υγείας των ατόμων που ακολουθούσαν βιολογική δίαιτα.

Βεβαίως, καταλήγουν οι ερευνητές, τα συμπεράσματα του πειράματος δεν μπορούν να προεκταθούν άμεσα σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη υγεία. Για να προκύψει κάτι τέτοιο, είναι αναγκαία περαιτέρω διεπιστημονική έρευνα, εστιασμένη στη σχέση ανθρώπινης υγείας και βιολογικής διατροφής.

Πηγή: NUTRITION.gr






Μας αξίζει να τρεφόμαστε σωστά...


bioΖεύξις
Δαβάκη 5 & Κύπρου 20, Νέα Ερυθραία, Τηλ: 210 8074019

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Εμπνεύσεις από bioΖεύξις (1)


Σαλάτα Ροκανιστή με μέλι
(Τρυφερά φύλλα ρόκας – iceberg – με νιφάδες γραβιέρας και vinegret μελιού)








Γαριδομακαρονάδα
(Πιπεριές πολύχρωμες, κρεμμύδι, κρεμμυδάκι, γαρίδες, σως bioΖεύξις, μπισκ, σβησμένα σε ούζο




Μας αξίζει να τρεφόμαστε σωστά...


bioΖεύξις
Δαβάκη 5 & Κύπρου 20, Νέα Ερυθραία, Τηλ: 210 8074019

Λόγια Ιπποκράτη περί τροφής...

"Η τροφή σου είναι το φάρμακό σου
και το φάρμακό σου είναι η τροφή σου..."


Ιπποκράτης

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Βιολογική Διατροφή


Οι επιπτώσεις της δια­τροφής στην υγεία είναι δύσκολο να ελεγχθούν, καθώς υπεισέρχονται πολλοί άλλοι παράγοντες που επηρεά­ζουν την ανθρώπινη υγεία. Είναι αναμφίβολο ότι η υγιεινή διατροφή συμβάλλει καθοριστικά στη σωματική και διανοητική ανάπτυξη του παιδιού αλλά και στη μελλοντική του υγεία. Έχει αποδειχτεί σήμερα επιστημονικά ότι η εμφάνιση ορισμένων προβλημάτων υγείας σχετίζεται άμεσα με τη διατροφή του ανθρώπου σε κάποια κρίσιμα ηλικιακά στάδια της ζωής του.
Με τον όρο «βιολογικά προϊόντα ή τρόφιμα» αναφερόμαστε σε τρόφιμα που προκύπτουν μέσα από μεθόδους και διαδικασίες βιολογικής ή οργανικής παραγωγής και τα οποία παράγονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Κανονισμού Ε.Ο.Κ. 2092/91. Τα βιολογικά προϊόντα προκύπτουν μέσα από καλλιέργεια όπου απαγορεύεται αυστηρά η χρήση κάθε χημικού φυτοφαρμάκου – λιπάσματος και ορμόνης. Αυτή η μορφή βιολογικής παραγωγής -γεωργίας ή κτηνοτροφίας- στηρίζεται σε φυσικές και όχι χημικές διεργασίες, και στην αποφυγή της χρησιμοποίησης χημικών (π.χ. λιπασμάτων, φαρμάκων, ορμονών) ή άλλων προστατευτικών προϊόντων, που συνήθως χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ασθενειών και μικροοργανισμών. Για τα βιολογικά προϊόντα υπάρχουν κάποια προκαθορισμένα χαρακτηριστικά: πρέπει να είναι συσκευασμένα και να φέρουν ένδειξη «προϊόντα βιολογικής γεωργίας», να πωλούνται μόνο στην εποχή τους.
Η βιολογική γεωργία ευνοεί τις ανανεώσιμες πηγές και την ανακύκλωση επιστρέφοντας στο έδαφος τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα κατάλοιπα. Έτσι η βιολογική γεωργία οδηγεί στην παραγωγή καλύτερων φρούτων και οπωροκηπευτικών προϊόντων, αλλά και στην φυσική ισορροπία και την υψηλότερη γονιμότητα του εδάφους, στη διατήρηση των οικοσυστημάτων και στη μείωση της ρύπανσης. Αντίστοιχα στη βιολογική κτηνοτροφία, όπου απαγορεύεται η γενετική τροποποίηση και η χρήση ουσιών που ευνοούν την ανάπτυξη ή τροποποίηση του κύκλου αναπαραγωγής των ζωών, διασφαλίζεται η καλύτερη διαβίωση και ανάπτυξη των ζώων, με τη χρησιμοποίηση φυσικών ζωοτροφών.
Τα προϊόντα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, πρέπει να φέρουν ειδική σήμανση, η οποία να αναφέρεται στο βιολογικό τρόπο παραγωγής τους. Η σήμανση πρέπει να δίνει στοιχεία για την επιχείρηση που τα παράγουν και είναι υπεύθυνη για τη συσκευασία και την εμπορία τους, αλλά και τον κωδικό πιστοποίησης, το όνομα του υπεύθυνου φορέα πιστοποίησης και ασφαλώς την ένδειξη "προϊόν βιολογικής γεωργίας".
Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από βιολογικά προϊόντα, που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Έτσι, υπάρχουν οπωροκηπευτικά, κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, ψωμί και προϊόντα ζύμης και δημητριακών όπως ζυμαρικά, μπισκότα, φρυγανιές, παιδικά τρόφιμα και επιδόρπια. Τα τρόφιμα που παράγονται με βιολογικές μεθόδους είναι ασφαλώς ακριβότερα από τα συμβατικά παραγόμενα τρόφιμα. Λόγω όμως όλων των προβλημάτων, που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια με διάφορα τρόφιμα, όλο και περισσότεροι καταναλωτές τελικά αποφασίζουν να πληρώσουν περισσότερα, έτσι ώστε να διασφαλίσουν την ασφάλεια των τροφίμων και την ποιότητα.
Το θέμα βέβαια που προκύπτει είναι κατά πόσο τα βιολογικά τρόφιμα υπερτερούν σε διατροφική αξία ή όχι των συμβατικών. Τα λαχανικά και φρούτα βιολογικής γεωργίας έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα, σε ποσοστό επί ξηρού, από τα συμβατικά, τα οποία είναι αναλογικά πιο πλούσια σε νερό - στοιχείο που δείχνει πως αγοράζουμε τελικά περισσότερο ουσία και λιγότερο νερό. Ο καταναλωτής ακόμα είναι σίγουρος πως αγοράζοντας κάποιο βιολογικό τρόφιμο, θα καταναλώσει ένα προϊόν γεωργίας ή κτηνοτροφίας, υψηλής διατροφικής αξίας. Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν μεγάλες συγκεντρώσεις βιταμινών, ιχνοστοιχείων, αλάτων, αιθέρων ελαίων και σακχάρων, χωρίς όμως την προσθήκη χημικών ουσιών και καταλοίπων. Πιο συγκεκριμένα τα βιολογικά τρόφιμα έχουν συχνά μεγαλύτερη περιεκτικότητα από τα συμβατικά σε συγκεκριμένες βιταμίνες όπως είναι η βιταμίνη C, αλλά και σε κάποια από τα απαραίτητα ανόργανα στοιχεία όπως είναι το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και το χρώμιο. Παράλληλα τα βιολογικά γεωργικά προϊόντα είναι πλούσια σε πολύτιμες ουσίες όπως αντιοξειδωτικές ουσίες (λυκοπένιο, πολυφαινόλες, φλαβονοειδή) και προσφέρουν πρωτεΐνη υψηλότερης βιολογικής αξίας.
Είναι λοιπόν γενικά αποδεκτό (από διάφορες μελέτες και έρευνες), πως η θρεπτική αξία των βιολογικών και συμβατικών προϊόντωνσε γενικές γραμμές δεν παρουσιάζει σημαντικές διαφορές. Ο καταναλωτής μπορεί δηλαδή να καλύψει ικανοποιητικά τις ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά καταναλώνοντας τόσο τα προϊόντα βιολογικής γεωργίας, όσο και τα προϊόντα συμβατικής γεωργίας. Απλώς τα θρεπτικά συστατικά που παρέχει ένα προϊόν βιολογικής γεωργίας μπορεί να προσληφθούν στο ακέραιο, χωρίς την αντίστοιχη πρόσληψη χημικών καταλοίπων και ταυτόχρονα παρουσιάζουν μειωμένη συγκέντρωση νιτρικών αλάτων, συστατικά των οποίων η αυξημένη πρόσληψη έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση καρκίνου του στομάχου. Ένα μεγάλο ποσοστό (περίπου 70%) των νιτρικών ιόντων που προσλαμβάνει ο μέσος καταναλωτής, προέρχεται από τρόφιμα όπως τα λαχανικά, ενώ σημαντική ποσότητα προέρχεται και από το νερό.

ΕΡΕΥΝΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων δεν είναι μόνο ζήτημα μόδας.

Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα, τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο θρεπτικά και αποτελούν ασπίδα για την υγεία μας απέναντι σε ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες.


Η πιο πρόσφατη και μεγαλύτερη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 33 πανεπιστημιακά ιδρύματα απ΄ όλη την Ευρώπη, έδειξε ότι στα βιολογικά δημητριακά μπορεί να παρατηρηθούν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών, σε σχέση με τα συμβατικά αντίστοιχα προϊόντα.


Όπως σημείωσε ο Κάρλο Λεϊφέρτ, ένας από τους επικεφαλής της μελέτης, τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες σε βιταμίνη C και σε ιχνοστοιχεία σιδήρου, χαλκού και ψευδάργυρου, καθώς και μεταβολίτες, οι οποίοι θεωρείται ότι προστατεύουν από τον καρκίνο και τις καρδιοπάθειες.


Το συμπέρασμα της μελέτης, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διήρκεσε τέσσερα χρόνια , θέτει τέλος σε μια έντονη και πολύχρονη διαμάχη.


Τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά περιέχουν 40% περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα συμβατικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να προστατεύουν τον οργανισμό από την εκδήλωση σοβαρών παθήσεων.


Περιέχουν επίσης υψηλότερα επίπεδα μεταλλικών στοιχείων, όπως σίδηρο και ψευδάργυρο.


Σύμφωνα με τον Κάρλο Λεϊφέρτ, οι διαφορές είναι τόσο εμφανείς, ώστε τα βιολογικά προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των θρεπτικών συστατικών ακόμη και σε ανθρώπους που δεν καταναλώνουν πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, όπως συνιστάται.


Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές φύτεψαν φρούτα και λαχανικά, ενώ εξέθρεψαν βοοειδή, τόσο με το συμβατικό, όσο και με το βιολογικό τρόπο σε μια έκταση κοντά στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ και σε άλλα μέρη της Ευρώπης.


Όπως διαπίστωσαν, το επίπεδο αντιοξειδωτικών στο γάλα που παράχθηκε βιολογικά ήταν κατά 90% υψηλότερο από το συμβατικό γάλα.


Το επίπεδο των αντιοξειδωτικών στα βιολογικά λαχανικά ήταν κατά 40% υψηλότερο, όπως διαπιστώθηκε από βιολογικές ντομάτες που καλλιεργήθηκαν στην Ελλάδα.


Τα αντιοξειδωτικά θεωρείται ότι προστατεύουν από καρδιοαγγειακές παθήσεις.


«Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις τώρα ότι το επίπεδο των καλών στοιχείων είναι υψηλότερο στα βιολογικά προϊόντα», τόνισε ο Λεϊφέρτ, επισημαίνοντας ότι πρέπει πλέον να εγκαταλειφθεί η άποψη των επίσημων αρχών πως δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των βιολογικών και των συμβατικών προϊόντων.


Η αγορά βιολογικών προϊόντων έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια άνθιση της τάξης του 25% και η αξία της εκτιμάται στα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.


Ωστόσο τα βιολογικά προϊόντα είναι κατά 30% ακριβότερα από τα συμβατικά.


Αν και επιβαρύνουν την τσέπη του καταναλωτή, φαίνεται ότι κάποιοι τα επιλέγουν για τα οφέλη τους στην υγεία.


Μελέτη, που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας την τελευταία δεκαετία, συνηγορεί υπέρ των συμπερασμάτων της παραπάνω έρευνας, μια και έδειξε ότι οι βιολογικές ντομάτες περιέχουν αντιοξειδωτικά, που μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες, ενώ άλλες εργασίες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το βιολογικό γάλα περιέχει υψηλότερα επίπεδα σε λιπαρά οξέα, τα οποία προστατεύουν την υγεία.


Όλα αυτά ασφαλώς με την προϋπόθεση ότι υπάρχει πιστοποίηση της βιολογικής παραγωγής.



Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

BioΖεύξις... και στο facebook

Δημιουργήσαμε και σελίδα στο γνωστό σε πολλούς facebook και θα μας βρείτε στο: http://www.facebook.com/profile.php?id=100001904197038 και σαν group αν θέλετε να μας υποστηρίξετε στο http://www.facebook.com/pages/Biozefksis/148665995180007

Καλώς ορίσατε και στο facebook!

Προσεχώς θα υπάρχει και το μενού της εβδομάδας (με μαγειρευτά) που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα στο blog μας όπως και στη σελίδα του facebook ώστε να σας έχουμε κάτι διαφορετικό κάθε φορά...


Μας αξίζει να τρεφόμαστε σωστά...

bioΖεύξις
Δαβάκη 5 & Κύπρου 20, Νέα Ερυθραία, Τηλ: 210 8074019

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Newsletter bioΖεύξις #01











Μας αξίζει να τρεφόμαστε σωστά...



bioΖεύξις
Δαβάκη 5 & Κύπρου 20, Νέα Ερυθραία, Τηλ: 210 8074019

Βιολογικά προϊόντα και υγεία




Τα βιολογικά προϊόντα είναι εξαιρετικά ασφαλή, καθώς ελέγχονται στο σύνολο τους, καθ’ όλα τα στάδια της αγροδιατροφικής αλυσίδας (από το χωράφι έως το ράφι των καταστημάτων) πριν φτάσουν στον καταναλωτή. Δεν περιέχουν επιβλαβείς για την υγεία και το περιβάλλον χημικές ουσίες, όπως ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα ή χημικά λιπάσματα, ενώ, η χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας κατά την επεξεργασία των προϊόντων, δεν επιτρέπεται. Η ακτινοβόληση καθώς και άλλες διεργασίες, δεν επιτρέπονται. Έχουν λιγότερα πρόσθετα, καθώς, πολλά πρόσθετα που είναι επικίνδυνα για την υγεία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στα βιολογικά προϊόντα.


Δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά (στην βιολογική γεωργία δεν επιτρέπεται η χρήση συστατικών από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς - GMO’s).

Βιολογικά Προϊόντα και θρεπτικά συστατικά
Τα αρχικά αποτελέσματα από την μεγαλύτερη μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα, επιβεβαιώνουν ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο θρεπτικά και αποτελούν ασπίδα για την υγεία μας. Η μελέτη διήρκησε 4 χρόνια, συμμετείχαν 33 πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ευρώπης και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βρέθηκε ότι τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες σε βιταμίνη C και σε ιχνοστοιχεία σιδήρου, χαλκού και ψευδαργύρου, καθώς και μεταβολίτες, οι οποίοι θεωρείται ότι προστατεύουν από τον καρκίνο και τις καρδιοπάθειες. Οι διαφορές είναι τόσο εμφανείς, ώστε τα βιολογικά προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν στην αύξησης των θρεπτικών συστατικών ακόμη και σε ανθρώπους που δεν καταναλώνουν πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, όπως συνιστάται.

Σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη, τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά περιέχουν 40% περισσότερα αντιοξειδωτικά με αποτέλεσμα να προστατεύουν τον οργανισμό από την εκδήλωση σοβαρών ασθενειών. Υψηλότερα είναι επίσης τα επίπεδα των μεταλλικών στοιχείων.

Στα βιολογικά δημητριακά παρατηρούνται μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών.
Το επίπεδο αντιοξειδωτικών στο συμβατικό γάλα ήταν κατά 90% υψηλότερο σε σχέση με το συμβατικό. Επιπλέον το βιολογικό γάλα παρουσιάζει υψηλότερα επίπεδα «καλών» λιπαρών οξέων και υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Ε.

Στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης παρατηρούνται μικρότερες συγκεντρώσεις αντιβιοτικών. Τα ζώα βιολογικής εκτροφής, αναπτύσσονται σε συνθήκες που έχουν στόχο να μεγιστοποιήσουν την υγεία και την ευημερία των ζώων μέσω της διατήρησης υψηλής ποιότητας και ισορροπημένης διατροφής, καθώς και ένα περιβάλλον που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.

Επιπλέον τα βιολογικά προϊόντα, κατά κοινή ομολογία, έχουν και υπέροχη γεύση!


Πηγή: www.bio-hellas.gr








Μας αξίζει να τρεφόμαστε σωστά...



bioΖεύξις
Δαβάκη 5 & Κύπρου 20, Νέα Ερυθραία, Τηλ: 210 8074019

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Βιολογικά Προϊόντα



• Τι παραπάνω προσφέρουν σε όλους μας τα Βιολογικά Προϊόντα;
- Είναι σαφώς πιο υγιεινά, καθώς δεν αναπτύχθηκαν με παρεμβάσεις που είναι έξω από την «φυσιολογική» τους ζωή, όπως ορμόνες, συνθετικά λιπάσματα, βιταμίνες, αντιβιοτικά κ.α. Είναι ασφαλή για την υγεία μας, μια και δεν έχουν υπολείμματα λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων που, πιθανώς, αθροιστικά και στη διάρκεια, μπορεί να προκαλέσουν σωρεία προβλημάτων υγείας, ιδίως στα παιδιά. Έχουν ανώτερη διατροφική αξία και, συχνά, είναι πιο γευστικά και μυρωδάτα. Τέλος, καλλιεργούνται με μεθόδους που είναι πολύ πιο φιλικές για το περιβάλλον, συντελώντας, έτσι, στην αειφορία του πλανήτη.

• Πώς διασφαλίζεται ότι τα προϊόντα που αγοράσαμε είναι βιολογικά;
-Υπάρχουν ανεξάρτητοι φορείς, διαπιστευμένοι από το κράτος, που ελέγχουν, σε όλη την διάρκεια της καλλιέργειας, της ζωής αλλά και της μεταποίησης των Αγροτικών Προϊόντων, ότι αυτά παράχθηκαν με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε να είναι Βιολογικά. Εάν όλα είναι σύμφωνα με τις αρχές της Βιολογικής καλλιέργειας, τότε πιστοποιούνται από τους φορείς αυτούς με «σφραγίδα» που υπάρχει στην συσκευασία και που εγγυάται ότι το προϊόν είναι Βιολογικό. Επίσης, απαιτείται ο συσκευαστής και ο λιανοπωλητής των προϊόντων αυτών να είναι πιστοποιημένος από τους ίδιους ελεγκτικούς φορείς, ώστε να μπορεί να μεταποιεί ή να πουλά τα προϊόντα αυτά, σε «χύμα» μορφή, με δική του ευθύνη. Η λεπτομερής αυτή σειρά ελέγχων, εγγυάται ότι τα προϊόντα που Θα αγοράσουμε, εφ' όσον είναι από πιστοποιημένους φορείς, είναι απολύτως σίγουρα Βιολογικά. Εξ' άλλου, το ελεγκτικό αυτό σύστημα εφαρμόζεται παγκοσμίως και, για την σωστή του υλοποίηση, παρεμβαίνουν φορείς και εκτός της Ελληνικής επικράτειας.


• Γιατί τα βιολογικά προϊόντα δεν βρίσκονται  παντού σε ικανοποιητικές ποσότητες και ποικιλία;
-Οι Βιολογικές καλλιέργειες στην Ελλάδα, παρ' όλο που ξεκίνησαν εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια, δεν αναπτύχθηκαν, για διάφορους λόγους, στο μέτρο που θα μπορούσαν. Σήμερα, καλλιεργούνται στην χώρα μας μόλις 300 χιλ. στρ. περίπου ή το 0,8% της συνολικής έκτασης (στην Ιταλία καλλιεργούνται 11,5 εκατ. στρεμ.). Τεράστιο και σοβαρό πρόβλημα αποτελεί η ανυπαρξία συντονισμού παραγωγής και εμπορίου και η ερασιτεχνική προσέγγιση του θέματος από την πλευρά κάποιων παραγωγών και εμπόρων. Επίσης, σημαντικό στοιχείο καθυστέρησης αποτελεί και η μη ικανοποιητική στήριξη της Βιολογικής καλλιέργειας από την πλευρά του κράτους, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στη Ευρώπη. Για τους λόγους αυτούς, τα Βιολογικά Προϊόντα, συχνά, ή δεν παράγονται, ή παράγονται αλλά δεν φτάνουν εγκαίρως στον καταναλωτή, ή τέλος, όταν φτάσουν, δεν καλύπτουν την ποικιλία και τις ποσότητες που απαιτούνται.


• Γιατί τα Βιολογικά Προϊόντα είναι πιο ακριβά από τα συμβατικά;
- Κατ' αρχήν, τα βιολογικά προϊόντα χρησιμοποιούν καλλιεργητικές μεθόδους που δεν βοηθούν στην ποσοτική ανάπτυξη της παραγωγής. Η έλλειψη συνθετικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, μειώνει τις παραγωγές και, συχνά, τις ελαχιστοποιεί (ασθένειες και έντομα που προ-καλούν ζημίες). Το ίδιο συμβαίνει με τα ζιζάνια, που αντιμετωπίζονται με σκάλισμα με το χέρι, πράγμα που ανεβάζει το κόστος παραγωγής. Στην κτηνοτροφία, πάλι, το πρόβλημα εμφανίζεται με την ίδια ένταση. Οι φυσικές τροφές και όχι τα κάθε είδους «συνθετικά πρόσθετα» με τις γνωστές επιπτώσεις υγείας στον άνθρωπο, δεν προσφέρουν τους όγκους παραγωγής των συμβατικών μεθόδων. Παρ' όλα αυτά, εφ' όσον οι Βιολογικές καλλιέργειες αναπτυχθούν και πάρουν την θέση που τους αξίζει, το κόστος και οι τιμές θα πέσουν σε επίπεδα που θα είναι απολύτως ανταγωνιστικά. Να σημειωθεί ότι η κατανάλωση των Βιολογικών Προϊόντων στην Ελλάδα καλύπτει μόλις το 0,4% του συνόλου, σε σχέση με το 2-5% της μέσης κατανάλωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


• Γιατί η εξωτερική εμφάνιση των των Βιολογικών Φρούτων και Λαχανικών δεν είναι το ίδιο καλή μ' αυτή των συμβατικών;
- Οι ποικιλίες των φυτών, η διατροφή (λιπάσματα, ορμόνες), η φυτοπροστασία και μια σειρά ακόμη καλλιεργητικών φροντίδων, «αναγκάζουν» τα φρούτα και λαχανικά να αποκτήσουν όψη, σχήμα και χρώμα, που είναι μεν συμβατά με τις ανάγκες του μάρκετινγκ, δεν είναι όμως καθόλου συμβατά με την φυσική τους μορφολογία. Πόσο μάλλον που, οι ποικιλίες που προτιμά η Βιολογική Γεωργία είναι τοπικές, με ελάχιστη έως καθόλου «εξωγενή» βελτίωση. Οι λόγοι αυτοί κάνουν τα Βιολογικά Προϊόντα να είναι πιο «άσχημα» από τα συμβατικά, ταυτόχρονα όμως, πιο νόστιμα και υγιεινά.



• Μπορούν τα Βιολογικά Προϊόντα να καλύψουν  το σύνολο των αναγκών του σημερινού καταναλωτή;
- Ασφαλώς. Εκτός από Λαχανικά, Φρούτα και Γαλακτοκομικά προϊόντα και Κρέας, τα Βιολογικά Προϊόντα καλύπτουν μια ποικιλία από προϊόντα καθημερινής χρήσης όπως Ψωμί και προϊόντα Αρτοποιείου, Χυμούς, Μπύρες και Αλκοολούχα ποτά, Λάδια, Μεταποιημένα τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζια, έτοιμα φαγητά κ.λπ.), Παιδικές τροφές, Καλλυντικά, Χαρτικά, κ.α.

Πηγή: www.bioagros.gr




Μας αξίζει να τρεφόμαστε σωστά...



bioΖεύξις
Δαβάκη 5 & Κύπρου 20, Νέα Ερυθραία, Τηλ: 210 8074019

Η μαύρη λίστα της Greenpeace

Αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν υλικά και ουσίες όπως:


• Προϊόντα βινυλίου (χλωριωμένα πλαστικά PVC)
 Προϊόντα πολυουρεθάνης
 Προϊόντα εξηλασμένης πολυστερίνης (XPS)
 Προϊόντα που περιέχουν ενώσεις μολύβδου
 Προϊόντα που περιέχουν κρεωζοτέλαιο
 Προϊόντα αμιάντου
 Προϊόντα που περιέχουν φορμαλδεΰδη
 Προϊόντα που περιέχουν ενώσεις του χλωρίου
 Προϊόντα (όπως πλαστικά, χρώματα, καλλυντικά) που περιέχουν φθαλικές ενώσεις
 Προϊόντα (όπως απορρυπαντικά, ρούχα, χρώματα) που περιέχουν ενεανυλφαινόλες και συγγενείς ενώσεις
 Προϊόντα (όπως καλλυντικά και απορρυπαντικά) που περιέχουν μοσχοξυλένιο ως αρωματικό πρόσθετο
 Απορρυπαντικά και προϊόντα καθαρισμού με φωσφορικά άλατα
 Προϊόντα (υφάσματα, χαλιά, έπιπλα, ηλεκτρονικές συσκευές, καλώδια) που περιέχουν βρωμιούχους επιβραδυντές καύσης
 Προϊόντα (όπως καλλυντικά, οδοντόκρεμες, καθαριστικά) που περιέχουν triclosan ως αντιβακτηριακό παράγοντα
 Προϊόντα (όπως ρούχα, υφάσματα, χαλιά, παιδικές πάνες, αθλητικά παπούτσια, υφαλοχρώματα, προϊόντα περιποίησης προσώπου) που περιέχουν οργανικές ενώσεις του κασσιτέρου
 Προϊόντα που περιέχουν φθοριούχες ενώσεις
 Προϊόντα που περιέχουν ουσίες με ιδιαίτερα υψηλό ‘δυναμικό υπερθέρμανσης’ (Global Warming PotentialGWP), όπως είναι για παράδειγμα το εξαφθοριούχο θείο [SF6] σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και οι υδροφθοράνθρακες [HFCs] σε συστήματα ψύξης και κλιματισμού
 Προϊόντα που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς


Πηγή: www.greenpeace.org









Μας αξίζει να τρεφόμαστε σωστά...



bioΖεύξις
Δαβάκη 5 & Κύπρου 20, Νέα Ερυθραία, Τηλ: 210 8074019



Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Βιολογική καλλιέργεια

Η Βιολογική Καλλιέργεια είναι μια μέθοδος καλλιέργειας η οποία ελαχιστοποιεί ή αποφεύγει πλήρως τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων, ρυθμιστών ανάπτυξης των φυτών, ορμονών καθώς και πρόσθετων ουσιών στις ζωοτροφές. Οι βιολογικοί καλλιεργητές βασίζονται σε αμειψισπορά (εναλλαγή φυτών για συγκομιδή), υπολείμματα συγκομιδών, αγρανάπαυση, ζωικά λιπάσματα (κοπριά) και μηχανική καλλιέργεια για τη διατήρηση της παραγωγικότητας του χώματος, τον εμπλουτισμό του με θρεπτικές ουσίες για τα φυτά καθώς και για τον έλεγχο των ζιζανίων, εντόμων και παράσιτων.
Η Βιολογική Καλλιέργεια συχνά συνδέεται με την υποστήριξη αρχών πέρα από την καλλιέργεια, όπως το Δίκαιο Εμπόριο (Fair Trade) και τη διαχείριση του περιβάλλοντος.


Η Βιολογική Καλλιέργεια απορρίπτει τη χρήση συνθετικών χημικών ουσιών, όπως τα συνθετικά ζιζανιοκτόνα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (Γ.Τ.Ο.). Σε μερικές χώρες, κυρίως στην Ευρώπη, η βιολογική καλλιέργεια ορίζεται και από το νόμο, ώστε η εμπορική χρήση του όρου «Βιολογικό» να υπόκειται σε έλεγχο από την κυβέρνηση και το κράτος. Κάποιο είδος «διαπίστευσης» προσφέρεται στους αγρότες έναντι αμοιβής, καθιστώντας παράνομη την πώληση προϊόντων με τον τίτλο «Βιολογικό» χωρίς αυτή τη διαπίστευση.

• Υποκατηγορίες Στη βιολογική καλλιέργεια, ανήκει και η βιοδυναμική καλλιέργεια που βασίζεται στις εσωτερικές διδασκαλίες του Ρούντολφ Στάινερ (Rudolf Steiner). Ο Ιάπωνας αγρότης Μασανόμπου Φουκουόκα εφηύρε ένα σύστημα το οποίο αποκάλεσε Φυσική Καλλιέργεια.

Ζητήματα
• Φυτοφάρμακα Το κύριο ζήτημα της Βιολογικής Καλλιέργειας είναι η αντικατάσταση συνθετικών χημικών ουσιών με άλλες που βρίσκονται στη φύση. Αντί συνθετικών φυτοφαρμάκων χρησιμοποιούνται οργανικά φυτοφάρμακα όπως για παράδειγμα το Bt, το πύρεθρο και η ροτενόνη. Οι βιολογικοί καλλιεργητές υποστηρίζουν ότι οι συγκεκριμένες οργανικές ουσίες είναι βιοδιασπώμενες και άρα δεν μένουν στο τελικό προϊόν. Αντίθετα υποστηρίζουν, έχοντας στα χέρια τους έρευνες ανεξάρτητων επιστημόνων, ότι πολλά από τα συνθετικά χημικά παραμένουν αδιάσπαστα στην τροφική αλυσίδα μέχρι τον τελικό καταναλωτή, που είναι ο άνθρωπος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εντομοκτόνου που περνά στην τροφική αλυσίδα αποτελεί το DDT. Οι μεγάλες εταιρίες της αγροβιομηχανίας πραγματοποιούν δικές τους έρευνες που αποδεικνύουν το αντίθετο.

• Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο νόμος προβλέπει την υποχρεωτική αναγραφή «Γενετικά Τροποποιημένο» σε προϊόντα που περιέχουν έως 0,9% Γ.Τ.Ο. Το κίνημα της Βιολογικής Καλλιέργειας υποστηρίζει ότι ο κανονισμός αυτός δεν τηρείται και αντιδρά έντονα. Πρόσφατα στην Ελλάδα αποκαλύφθηκε και δημιούργησε σκάνδαλο η μη-αναγραφή αυτής της ένδειξης σε προϊόντα Γ.Τ. ρυζιού που προέρχονται από τις ΗΠΑ (εταιρία BALI). Στην χώρα μας γεωργοί που υποστηρίζουν την βιολογική καλλιέργεια άσκησαν και ασκούν έντονες πιέσεις για την απαγόρευση των Γ.Τ.Ο. Αυτή τη στιγμή, η καλλιέργεια Γ.Τ.Ο. απαγορεύεται από το νόμο.
Η βιολογική καλλιέργεια απορρίπτει τους Γ.Τ.Ο. και στέκεται εχθρικά απέναντί τους καθώς και στις εταιρίες που τους κατασκευάζουν. Υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας δεν έχει ενημερωθεί για τους κινδύνους που κρύβουν η Γενετική Μηχανική και τα μεταλλαγμένα προϊόντα στην υγεία του ανθρώπου, των φυτών και των υπόλοιπων ζώων. Οι μεγάλες εταιρίες της Αγροβιομηχανίας πραγματοποιούν συνεχώς οι ίδιες μελέτες που, όμως, δείχνουν το αντίθετο. Οι υποστηρικτές της βιολογικής καλλιέργειας αμφισβητούν τις διαβεβαιώσεις των εταιριών, όπως με το ζήτημα της διασταύρωσης γενετικού υλικού, την οποία αρχικά δεν την αποδέχονταν οι εταιρίες.

• Γενετική Διασταύρωση Γενετική διασταύρωση (ή μόλυνση) είναι η διαφαινόμενη διαδικασία όπου μη-Γ.Τ. φυτά διασταυρώνονται με Γ.Τ. φυτά που καλλιεργούνται σε κοντινά χωράφια ή την ευρύτερη βιοπεριοχή, επιμολύνοντας το γενετικό υλικό τους. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται μελέτες πάνω στο τρόπο και στη διαδικασία που συμβαίνει αυτό, αφού ολόκληρη η διαδικασία είναι ακόμη άγνωστη.
Το ζήτημα προέκυψε αρχικά στον Καναδά, έπειτα από αγωγή αποζημίωσης για χρήση Γ.Τ. προϊόντων κατοχυρωμένων με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της εταιρίας Μονσάντο κατά του Καναδού αγρότη Percy Schmeiser, το 1997. Η εταιρία υποστήριξε ότι βρέθηκαν ίχνη Γ.Τ.Ο. στη σοδειά του και ότι είχε χρησιμοποιήσει τους Γ.Τ. σπόρους της χωρίς να έχει λάβει άδεια εκμετάλλευσης από την εταιρεία, που ήταν κάτοχος του διπλώματος ευρεσιτεχνίας στους συγκεκριμένους σπόρους. Ο αγρότης αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι κάτι τέτοιο συνέβη εν γνώσει του και υπέδειξε τα διπλανά χωράφια καλλιεργημένα με Γ.Τ. φυτά ή το δρόμο δίπλα στο χωράφι του όπου περνούσαν φορτηγά μεταφέροντας Γ.Τ. σοδειές ως τις δύο πιο πιθανές αιτίες της γενετικής διασταύρωσης. Η περίπτωση έφθασε μέχρι το ανώτατο δικαστήριο[1], το οποίο τελικά δέχθηκε ευθύνη του αγρότη. Η μαχητικότητα του Schmeiser ενάντια στην πολυεθνική εταιρία τον έκανε είδωλο του κινήματος της Βιολογικής Καλλιέργειας.
Πρόσφατες έρευνες απέδειξαν ότι η γενετική διασταύρωση είναι αναπόφευκτη[2] αν Γ.Τ. φυτά και μη-Γ.Τ. καλλιεργούνται στην ίδια βιοπεριοχή και ότι η απόσταση που μπορεί να ταξιδέψει το γενετικό υλικό μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 21 χλμ.[3] μέσω της γύρης και του αέρα.

• Τεχνολογία: Εξολοθρευτής Η εταιρία Μονσάντο πρώτη δημιούργησε ένα στείρο σπόρο, που δεν παράγει γύρη και άρα δεν μπορεί να παράγει νέους σπόρους. Η εταιρία υποστήριξε ότι κατά αυτό τον τρόπο θα μειώσει τη γενετική διασταύρωση και την γενετική μόλυνση. Ο σπόρος εξολοθρευτής, όμως, έδωσε την αφορμή στους υποστηρικτές της βιολογικής καλλιέργειας, οικοακτιβιστές, κ.α. να οργανώσουν μία κατά μέτωπο επίθεση ενάντια στην εταιρία. Αιτία το ότι κατά αυτό τον τρόπο ο αγρότης θα αναγκάζεται αντί να χρησιμοποιεί σπόρο που παράγει η σοδειά του για να φυτέψει νέα φυτά, όπως γινόταν από την ανακάλυψη της γεωργίας έως σήμερα, να αγοράζει νέο σπόρο από την εταιρία που έχει την πατέντα. Έτσι, φτωχοί αγρότες από χώρες σαν την Ινδία θα καταστρεφόντουσαν οικονομικά, αν έπρεπε να αγοράζουν κάθε χρόνο σπόρο από την εταιρία. Η πολυεθνική Μονσάντο, προσφάτως, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την τεχνολογία Εξολοθρευτής.

• Πιστοποίηση Η πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων είναι απαραίτητη, μέσα από το νόμο, για τη χρήση του όρου «βιολογικό». Την πιστοποίηση την εφαρμόζουν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου τα οποία ονομάζονται «Πιστοποιητικοί Οργανισμοί» και υπόκεινται στο Υπουργείο Γεωργίας, έναντι αμοιβής. Το ζήτημα της πιστοποίησης έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις στους κόλπους των βιολογικών καλλιεργητών. Πολλοί πιστεύουν ότι, με τη δημιουργία αυτού του προτύπου, προστατεύεται και ελέγχεται το τελικό προϊόν. Όμως, εκφράζονται φόβοι και ασκείται κριτική από κάποιους άλλους. Επειδή την πιστοποίηση την κάνουν ιδιωτικοί οργανισμοί θέτουν το εξής ερώτημα: «Πώς είναι δυνατόν να διασφαλιστεί η ποιότητα στο πρότυπο όταν δίνει τις πιστοποιήσεις μια ιδιωτική εταιρία, δηλαδή ένας οργανισμός που οφείλει να έχει κέρδος; Μήπως το κερδοσκοπικό κίνητρο που έχει κάθε εταιρία οδηγήσει στον εκφυλισμό της ποιότητας αντί στην εξασφάλισή του;» Μια άλλη κριτική που ασκείται είναι ότι μέσα από το χρηματικό αντίτιμο, που απαιτείται για την απόκτηση της πιστοποίησης, αυξάνει περισσότερο η τιμή των βιολογικών προϊόντων.

• Μέλλον Η παραγωγή και η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων αυξάνει συνεχώς σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου. Ειδικά στην Ευρώπη έχει παρατηρηθεί μια πολύ απότομη αύξηση στην κατανάλωση προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας. Αλλά και στις ΗΠΑ τα έσοδα των πωλήσεων από προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας αυξήθηκαν από 1 δις δολάρια το 1994, σε 13 δισ. δολάρια το 2002[εκκρεμεί παραπομπή]. Έχουν, επίσης, αναπτυχθεί κινήματα και σε «αναπτυσσόμενες» χώρες όπως η Ινδία. Στην Ελλάδα έχει καθιερωθεί σε μερικές πόλεις ο θεσμός της «λαϊκής αγοράς βιολογικών προϊόντων» παράλληλα με τις παραδοσιακές λαϊκές αγορές.
Όμως πολλοί άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι η βιολογική καλλιέργεια, έπειτα από 30 χρόνια ύπαρξης, βρίσκεται αυτό το καιρό σε ένα κρίσιμο κομβικό σημείο: Παρόλο την ανάπτυξη της αγοράς βιολογικών προϊόντων την τελευταία δεκαετία, το μέλλον των μικρών και αυτόνομων αγροτών (βιολογικών ή μη) βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι δομές υποστήριξης των μικρών αγροτών έχουν αρχίσει να αποδυναμώνονται σχεδόν σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Αντίθετα υποστηρίζονται συστήματα παραγωγής μεγάλου αριθμού προϊόντων, μέσα από μεγάλες εκτάσεις ή/και εργοστασιακή γεωργική ή κτηνοτροφική παραγωγή. Αυτό που ξέρουμε σήμερα ως «βιολογική καλλιέργεια» μπορεί να αλλάξει δραματικά μέσα στα επόμενα χρόνια.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια



Μας αξίζει να τρεφόμαστε σωστά...



bioΖεύξις
Δαβάκη 5 & Κύπρου 20, Νέα Ερυθραία, Τηλ: 210 8074019

Βιολογικά προϊόντα

Γνωρίζουμε πως υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ βιολογικών προϊόντων και μη σε όλα τους τα σημεία! πχ από τη γεύση, μέχρι και πολλές φορές και το ίδιο τους το dna που έχουν πειράξει για να είναι ανθεκτικότερο στις καιρικές συνθήκες ή αποδοτικότερο σαν καρπός! Πόσο όμως επηρεάζουν και την ίδια μας την υγεία τα μη βιολογικά προϊόντα;

Με πολλές μελέτες που έχουν γίνει, γνωρίζουμε πως τα βιολογικά προϊόντα είναι ποιοτικότερα, με περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες στον άνθρωπο και χωρίς φάρμακα που κάποια στιγμή επηρεάζουν και τον άνθρωπο που στη πράξη καλύπτουν μόνο το κενό στο στομάχι αλλά όχι το κενό που δημιουργείται για να αναπτύσσεται σωστά! Ετσι δοκιμάσαμε και εμείς να δημιουργήσουμε την επιλογή και όχι το μονόδρομο σε όποιον θέλει να δοκιμάσει να γευτεί τροφές όλο γεύσεις, με ζεύξη γκουρμέ πιάτου και ποιότητας...

Δοκιμάστε τα πιάτα της Βιοζεύξις, που καθημερινά έχουμε σούπες, ή πιάτα ημέρας που είναι και οικονομικά προσιτά για όλους, αλλά με γεύση και ποιότητα που θα σας καλύψουν, όσο ψηλά και αν έχετε ανεβάσει το πήχη των απαιτήσεών σας.

Μας αξίζει να τρεφόμαστε σωστά...



bioΖεύξις
Δαβάκη 5 & Κύπρου 20, Νέα Ερυθραία, Τηλ: 210 8074019

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Λίγα λόγια για τη Bioζεύξις...





Η φιλοσοφία μας



Πόση διαφορά έχει στη ποιότητα και στη γεύση ένας συσκευασμένος χυμός πορτοκαλιού από ένα φρεσκοστημένο; Τόση διαφορά θα βρείτε σε εμάς από τα υπόλοιπα εστιατόρια!

Γιατί; Απλά εμείς έχουμε τις πρώτες ύλες βιολογικές, από πιστοποιημένους παράγωγους βιολογικών προϊόντων.  Δεν χρησιμοποιούμε για τη συντήρησή τους καταψύκτες, προσέχουμε και προστατεύουμε τα θετικά συστατικά ώστε να διατηρούνται αναλλοίωτα και να μην χάνουν τις θρεπτικές τους αξίες!

Μαγειρεύουμε κυρίως μεσογειακές συνταγές. Κάθε βδομάδα είναι ξεχωριστά αφιερωμένη είτε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Επιπλέον τα φαγητά μας βασίζονται στα προϊόντα που η κάθε εποχή προσφέρει.

Με το γευστικό αυτό ταξίδι στο χώρο μας ή στο χώρο σας θα αποκτήσετε την εμπειρία που προσφέρει η ποιοτική βιολογική τροφή!

Μας αξίζει να τρεφόμαστε σωστά...







Διεύθυνση: Κύπρου 20 & Δαβάκη 5, Νέα Ερυθραία
Τηλ: 210 8074019